Ľ. GALKO: Neviem si predstaviť pôsobenie v Dzurindovej vláde

02.02.2012 Bratislava

Bratislava 2. februára (TASR) - Exminister obrany a podpredseda SaS Ľubomír Galko si osobne nevie predstaviť pôsobenie liberálov vo vláde, na čele ktorej by bol súčasný šéf rezortu diplomacie a volebný líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Rovnaký postoj má aj k prípadnému zotrvaniu Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na poste ministra financií. \"Naša výzva smeruje k persónam, a nie strane ako takej - k persónam Dzurindu a Mikloša. To sú dvaja ľudia, ktorí sú synonymom korupčného zla, o ktorom hovorí aj kauza Gorila,\" priblížil v rozhovore pre TASR.

Hoci hlavne výhrady Galka sa týkajú spojenia ministrov s kauzou Gorila, šéfovi rezortu financií vyčíta aj výsledky rokovaní o podmienkach eurovalu pre Slovensko. \"Mikloš zlyhal nielen ako dlhoročný politik, ale aj ako ekonóm, keď povýšil vyslovenú zradu slovenských voličov a servilnosť Bruselu nad objektívnu ekonomickú pravdu,\" konštatoval.

Liberáli získali pri parlamentných voľbách v roku 2010 podporu viac ako 300.000 ľudí, keď za stranu odovzdalo svoj hlas viac ako 12 percent voličov. Posledné prieskumy ukazujú, že sa strane zrejme nepodarí obhájiť tento výsledok. Agentúra Focus namerala SaS koncom januára len 7,6-percentnú podporu.

Exminister obrany pripúšťa istý pokles, ktorý mohol byť spôsobený objektívnymi faktormi. Za taký napríklad považuje odchod Igora Matoviča, ktorý si založil vlastné hnutie. V roku 2010, keď bol na konci volebnej kandidátky SaS, mohol podľa neho v prospech strany prilákať až dve percentá voličov. \"Ďalšia skupina voličov sú ľudia, ktorí každé voľby volia inú - novú stranu a očakávajú, že tieto strany naplnia sto percent zo svojho programu. Čiže títo voliči od SaS odišli a prešli k ďalším stranám,\" povedal. Asi pätina voličov je však podľa neho nerozhodnutá, ale väčšina z nich bude voliť pravicu. Preto očakáva, že výsledky liberálov budú lepšie, ako to dnes ukazujú prieskumy. \"V globále, aj podľa našich prieskumov, sa dá povedať, že určitá časť voličov SaS sa zmenila, posledné mesiace však v prieskumoch rastieme,\" dodal.
 

Vyberte región